Gedragstherapie

Samen met je hond weer op het goede spoor

Honden werden vroeger hoofdzakelijk ingezet bij het werk, tegenwoordig beschouwen steeds meer mensen een hond als een volwaardig lid van het gezin. Een hond verhoogt immers de gezelligheid, is een aanhankelijke vriend en geeft ons het gevoel van veiligheid.

Gedrag-2

Oorzaak en gevolg

Eigenlijk verwachten we best veel van een hond, maar vooral dat hij zich in iedere voorkomende situatie op de juiste wijze gedraagt. Niet alleen binnenshuis, maar ook buitenshuis. Omdat mens en dier nu eenmaal verschillende talen spreken, kan er makkelijk een miscommunicatie ontstaan en kan het gedrag van de hond een probleem worden zoals:

  • Trekken aan de lijn
  • Onnodig veel blaffen
  • Niet alleen kunnen zijn
  • Agressie
  • Angst
  • Najagen van fietsers of trimmers
  • Hyperactiviteit
  • Slopen van meubelen e.d.
Intake en diagnose

Aan de hand van een vragenlijst en een gesprek wordt het probleemgedrag van je hond in kaart gebracht. Door middel van dit intakegesprek probeer ik te achterhalen wat de oorzaak van het probleemgedrag is. Kunnen we spreken van een miscommunicatie? Is er misschien sprake van erfelijke aanleg, slechte socialisatie, een traumatische ervaring? Of heeft het een lichamelijke oorzaak? Maar ook andere factoren kunnen een rol spelen. Vaak merk ik dat gedragsproblemen gerelateerd zijn aan andere zaken, zoals voeding, huisvesting, stress en medische problemen. Kortom, een algehele verstoring van balans.

De diagnose wordt gesteld, waarna het behandelplan kan worden uitgewerkt.

Soms is het raadzaam of noodzakelijk het dier naast gedragstherapie te behandelen met acupunctuur, chiropractie, manuele therapie, osteopathie, orthomoleculaire therapie of homeopathische middelen. Ik kan daarin adviseren, ook bij het vinden van een betrouwbare therapeut.

Advies en begeleiding

Na een intakegesprek krijg je gerichte adviezen. Je leert stapsgewijs met je hond om te gaan. Je wordt begeleid bij de praktische uitvoering van oefeningen en toepassing van eventuele hulpmiddelen en/of medicatie om het probleemgedrag te verhelpen of te voorkomen. Praktijktraining wordt gegeven daar waar het probleem van je hond zich voordoet. Bijvoorbeeld op het strand, in de winkelstraat, in huis of op het station. Onder begeleiding ga je als baasje dan zelf aan de slag met de heropvoeding van jouw hond.

De duur van de therapie is afhankelijk van de ernst van het probleem en de begeleiding is altijd individueel.

Kosten

Intake van ongeveer anderhalf uur € 95,-
Vervolgconsult van 45 minuten € 48,-

Stella de Vries:

"Prachtige dieren, die honden. Het zijn bijzondere en zeer gevoelige dieren. De liefde voor dieren is mij met de paplepel ingegoten. Door mijn werk zie ik dagelijks veel verschillende dieren. Met heel veel plezier en passie werk ik met ze. Toch blijf ik me dagelijks verbazen hoe bijzonder het werken met honden is."