Clicker workshop

Puppy border collie

Clickertraining is een diervriendelijke trainingsmethode die al jaren in de Verenigde Staten gebruikt wordt om zeezoogdieren als dolfijnen en zeehonden zonder dwang of correcties de meest complexe gedragingen aan te leren. Sinds een aantal jaren wordt deze methode ook gebruikt bij de training van andere zoogdieren waaronder honden. Het is een prachtige, positieve en zeer doelmatige trainingsmethode die uitgaat van de vrije keuze van de hond.

Klik=koek

De clicker is een rechthoekig plastic doosje met een metalen plaatje erin. Door met je duim op dit plaatje te drukken kun je een klikgeluid maken. We leren de hond het geluid van de clicker te associëren met een beloning. Je kunt daardoor veel preciezer te werk gaan bij het aanleren van een oefening. Het gebruik van de clicker dwingt je na te denken over het aanleren van een oefening. Door na te denken over wat je gaat trainen, word je een betere trainer. Omdat je de juiste reactie van je hond op een commando direct pinpoint, ontstaat er voor je hond veel duidelijkheid.

Brede oefenmethode

Heb je de basisvaardigheden van clickertraining onder de knie, dan gaat er een wereld vol mogelijkheden voor je open. Gehoorzaamheidsoefeningen zoals blijven zitten, terug plaats sturen, afstandscommando’s, apporteren en nog veel meer leuke oefeningen die je met je hond kunt doen, komen binnen je bereik.

Lesmethode

De workshop omvat 3 lessen van anderhalf tot 2 uur. De eerste les bestaat uit een deel theorie en een deel praktijk. Na uitleg van het principe gaan we eerst met de clicker op elkaar oefenen, dus zonder hond. Dat heeft een grote meerwaarde, want maakt de methode heel inzichtelijk voor jou als baas. Zodra iedereen de slag te pakken heeft, wordt er verder geoefend met de honden erbij. Let op: Het werken met de clicker vraagt volledige concentratie, een exacte timing is bepalend voor succes. Daarom zullen tijdens het oefenen op elkaar de honden in de auto moeten blijven. Is dat een probleem, dan kun je ervoor kiezen je hond de eerste les thuis te laten zodat je je zonder afleiding kunt focussen op het concept clicker. In de volgende lessen gaan we uitsluitend en volop met de honden oefenen!

Voor wie bestemd?

Voor hondenbaasjes die meer willen weten over het gebruik van de clicker, op een leuke, toegankelijke manier de band met hun hond willen versterken en inzicht willen krijgen in de manier waarop honden met ons communiceren. Bij de lessen staan respect, plezier en een goed contact met de hond op de eerste plaats. Door het werken in kleine groepen is er voldoende tijd voor individuele begeleiding.

Voor welke honden?

Deze workshop is geschikt voor alle (sociale) honden. Je kunt de training beginnen zodra je een nieuwe pup in huis krijgt, maar ook met een oudere hond. Loopse teefjes kunnen helaas niet meedoen! Bij deze workshop moeten de honden zich 100% kunnen focussen en dat lukt reuen niet met een loops teefje in de buurt!

Kosten

€ 140,- inclusief clicker, het boekje ‘Een hond en een dolfijn’ van Karen Pryor en een werkboekje.
3 lessen van anderhalf tot 2 uur met maximaal 4 cursisten.

Stella de Vries:

"Prachtige dieren, die honden. Het zijn bijzondere en zeer gevoelige dieren. De liefde voor dieren is mij met de paplepel ingegoten. Door mijn werk zie ik dagelijks veel verschillende dieren. Met heel veel plezier en passie werk ik met ze. Toch blijf ik me dagelijks verbazen hoe bijzonder het werken met honden is."